מכירות את זה שהיית ילדה קטנה, נכנסת הביתה בשישי, וכל הבית מוצף ריח נפלא של חלה טריה שיצאה הרגע מהתנור?
אז זהו, שאני לא!!!
אצלנו בבית קנו חלות, או אכלו אותן בחוץ. גם אצל חברות שלי לא הכינו חלות בבית.
אז לא ידעתי את זה, אבל היום אני יודעת שלאמא שלי יש פחד משמרים, אני לא יודעת למה, כנראה שפעם שמרים היו עניין מסובך שהיה צריך להתסיס לפני ולא ידעת אם הם יפעלו או לא. אז היה חשש לאפות איתם.
אבל בשורה התחתונה בחיים לא הכינו אצלנו חלות, או כל בצק מבוסס שמרים, איי איזה החמצה.
מקרי לחלוטין! אני בהחלט חשבתי שלקנות חלה זה נהדר ולא הבנתי למה שמישהו יטרח להכין.
אבל חברות בעבודה (אילו שבאות מבית ילדות שכן מכינים בוא חלות...) דיברו מלא לקראת ראש השנה על החלות שהן מתכננות להכין.
אז הסתקרנתי, ביקשתי מתכון של חלה, הכנתי, האמת – לא היה קשה בכלל. זרקתי את כל המרכיבים למיקסר, הפעלתי, וואלה יש בצק. חיכיתי שיתפח, עיצבתי חלה (צמות כן עשו אצלנו בבית, כולן בנות..), ולתנור.
מזל שלא ידעתי עדין שאמורים לפחד משמרים, אז לא פחדתי :)
הבאתי חלה חגיגית לארוחת ראש השנה, נראתה מדהים, הייתי כל כך גאה בעצמי.
והטעם? זוועה!!! ממש זוועה!
החלה היתה דחוסה, לא אכילה בשום צורה, לא משנה כמה רוטב וכוונות טובות שמת עליה.
מזל שאמא שלי קנתה גם חלה "ליתר בטחון" וארוחת החג ניצלה.
אחרי הנסיון הטראומתי הזה, חזרתי לחברות שלי, והתייעצתי: "מה עשיתי לא בסדר?"
המסקנה היתה זמן הלישה. לא מספיק שנראה לי שכל המצרכים התחברו לבצק, צריך ללוש טוב בסביבות עשר דקות במיקסר. וגם מסתבר שצריך להתקמצן בקימוח למרות שהבצק די דביק. מי ידע??
טוב, ניסיתי שוב, ושוב ושוב, ואני יכולה לספר לכן:
אז לכל אלה כמוני שלא נולדו עם בצק בין הידיים ומעולם לא התעסקו בזה. מה עושים?
יש המון המון המון המון מתכונים לחלה, כמו לכל דבר בימינו. בספרי בישול, באינטרנט, בבלוגים, בעיתונים, איפה לא. והמגוון גדול. חלבי או פרווה? סוכר או דבש? אולי גם וגם? עם ביצים? בלי ביצים? אין סוף.
אני אתן לכן את המתכון שחברות שלי נתנו לי וכבר שינתי קצת מאז.
ניסיתי הרבה מתכונים, אני אוהבת אותו.
האחרים גם טובים, לפעמים אני מגוונת, לדוגמא אם בא לי חלת בריוש, או חלה מלוחה עם עשבי תיבול וגבינות, או חלה חגיגית עם פירות יבשים ואגוזים. הכל טעים, אבל בסופו של דבר אני תמיד חוזרת אליו.
המתכון גם דומה למתכון של קרין גורן האלופה, מוזמנות להתרשם ממנו כאן
שימו לב שכוס מידה זה 240 מ"ל, לא כוס חד פעמית ולא כוס הקפה מהבוקר.
לציפוי החלות לפני האפייה:
מעוניינים בחלה טבעונית? אפשר גם בלי ביצים! מתכון מומלץ של ניקי ב: כאן
מתחילים מחומרים יבשים (מלבד המלח):
מנפים לקערת המיקסר את הקמח, מוסיפים את השמרים (לא צריך לבדוק את תקינותם! הם בסדר!) ומערבבים. מוסיפים את הסוכר ומערבבים.
מוסיפים את כל הנוזלים: ביצים, מים ושמן.
טמפרטורת המים- משפיעה על פעילות השמרים ולכן גם על זמן התפיחה.
מים קרים מתאימים לתפיחה איטית כמו לילה במקרר, מים פושרים לתפיחה רגילה, ומים טיפונת חמימים לממהרים במיוחד ששכחו להכין בצק או ליום קר מאוד.
מפעילים את המיקסר עם וו הלישה במהירות בינונית (המהירות הספציפית משתנה לפי סוגי המיקסר, בדקו בהוראות מה מתאים ללישה, זה נמוך יותר ממהירויות ההקצפה).
אחרי 2 דקות לישה מוסיפים את כף המלח, וממשיכים בלישה עוד כשמונה דקות לישה.
אין לך מיקסר?
אין בעיה, היתה תקופה ארוכה שממש התעקשתי שהחלות יוצאות יותר טעים כשאני לשה אותן בעצמי ולא במיקסר, עכשיו אני חושבת שזה שטות, אבל העקרון הוא זהה פשוט מעייף יותר ללוש עשר דקות ביד :)
אחרי הלישה מעבירים את הבצק (הוא די דביק כעת) לקערה משומנת קלות וגם משמנים אותו מלמעלה.
מכסים את הקערה בנילון נצמד או שמים בתוך שקית נילון גדולה וסוגרים אותה.
כעת צריך להתפיח את הבצק עד להכפלת הנפח.
ניתן להתפיח במקום חמים במשך שעה-שעתיים (לגמרי תלוי טמפרטורה, במילים אחרות – אוגוסט או דצמבר עכשיו? יש מזגן?) או לתת עשרים דקות מנוחה בחוץ ואז להפקיד ללילה במקרר ולהמשיך למחרת. לפי הנוחות.
מכמות המצרכים במתכון ניתן להכין 2 חלות גדולות מאוד, או 3 חלות בינוניות. או מלא לחמניות טעימות...
נניח שרוצים להכין 2 חלות, מחלקים את הבצק שתפח לחצי. וכל חצי מחלקים ל 3 רצועות.
כדי שהחלה תהיה יפה במיוחד אני אוהבת לרדד כל רצועה למלבן ואת המלבן לגלגל לרצועה. אבל אפשר גם לגלגל רצועות באופן חופשי. עובדים על משטח מקומח קלות או משומן. לא כדאי להציף בקמח.
סך הכל מתקבלות 6 רצועות. נותנים לרצועות לנוח עשר דקות (מכוסות במגבת או שקית ניילון) לפני העיצוב.
קולעים כל 3 רצועות לצמה. הקליעה צריכה להיות רופפת יחסית כדי להשאיר מקום לתפיחה יפה.
אחרי העיצוב מעבירים את החלות לתבנית תנור עם נייר אפיה ומכסים (במגבת מטבח או שקית ניילון) להתפחה שניה עד שהחלות כמעט מכפילות את נפחן. בערך חצי שעה. תלוי כמה חם/קר במטבח באותו יום.
בינתיים מחממים תנור ל-180 מעלות טורבו.
מורחים בעדינות על החלות ביצה טרופה מעורבבת עם מעט מים וקמצוץ מלח. לא מציפים בביצה ונזהרים לא להוציא את האוויר מהחלות. מפזרים מעל שומשום.
אופים בתנור 30-35 דקות, עד להזהבה עמוקה (צריך לבדוק גם בתחתית). אם התנור שלכן לא אחיד בפיזור החום סובבו את המגש כעבור 20 דקות.
מעבירים לרשת לצינון מכוסה במגבת.
טורפים!!!!
כעת, כל שנותר הוא להוסיף עוגה לשבת לצד החלה :)
ניסית? הצלחת? מוכנה להתחיל לגוון?
אפשר לקלוע את החלה לעיגול, מתאים במיוחד לחגים, מאוד מרשים.
למי שרוצה לראות וללמוד איך קולעים חלות - סרטון מומלץ
קראתם? אהבתם? - נשמח אם תשתפו :)